Danmark tager nu et markant skridt mod at sikre både sin fremtidige forsvarskapacitet og innovationskraft.
Med etableringen af Defence Tech Denmark, landets første dedikerede forsvarsaccelerator, er målet at fremme udviklingen af nye danske forsvarsvirksomheder gennem et unikt offentlig-privat samarbejde, fremgår det af en pressemeddelelse.
Bag programmet står tre tunge aktører: Industriens Fond, Innovationsfonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO).
Læs også: Statslig superfond får ny formand
Med en samlet investering på op til 200 millioner kroner, samt et mål om at støtte op mod 72 virksomheder, skal initiativet udvikle både helt nye startups og modne eksisterende små og mellemstore virksomheder (SMV’er) til at kunne levere fremtidens forsvarsteknologier.
Et nyt offentlig-privat format
Defence Tech Denmark er et eksempel på, hvordan offentlig kapital, privat erfaring og strategisk vision kan kombineres i én samlet national satsning.
“Med dette offentlige-private partnerskab styrker vi innovationen i den danske forsvarssektor. Vi kobler Innovationsfondens investeringsprogrammer og bløde midler med hårde midler og kompetenceopbyggende forløb,” forklarer Cecilie Brøkner, direktør i Innovationsfonden. Og fortsætter:
“I fællesskab afkorter vi vejen til målet for danske startups og SMV’er med potentiale inden for forsvar og sikkerhed ved at understøtte hele rejsen fra idé til marked.”
To spor – ét fælles mål
Programmet er bygget op omkring to centrale spor:
- Accelerationssporet for startups: 36 iværksættervirksomheder får adgang til soft funding (op til 1 mio. kr. pr. virksomhed), investeringsmuligheder og vejledning i kommercialisering.
- Transformationssporet for SMV’er: 36 mere etablerede virksomheder får hjælp til at modne og skalere deres teknologier – også hvis de i dag primært producerer civile løsninger, men har potentiale for militær anvendelse.
Hos EIFO ser man et stort behov for at accelerere udviklingen af nye aktører i forsvarsindustrien.
“Der findes i dag under 50 kernevirksomheder i den danske forsvarsindustri. Med den verden vi lever i, er det alt for lidt. Derfor er det enormt vigtigt at styrke indsatsen for forsvars-startups, så vi målrettet øger antallet af nye, potentielle kernevirksomheder,” siger CEO, Peder Lundquist.
Svar på geopolitiske realiteter
Med krig i Europa og øgede spændinger i verdenspolitikken er behovet for robusthed, teknologi og selvforsyning inden for forsvarsområdet større end nogensinde. Den danske forsvarsindustri er ifølge fondene stadig relativt lille i international målestok, hvilket man nu vil ændre på.
“Den gigantiske oprustningsopgave vi står overfor skaber unikke forretningsmuligheder – også for de små og mellemstore virksomheder,” siger Thomas Hofman-Bang, CEO i Industriens Fond og fortsætter:
“Nu sætter vi massivt ind for, at flere SMV’er forløser potentialet og høster gevinsterne på et marked, der vil vokse hastigt de kommende år.”
Et politisk anker
Satsningen er ikke kun fondsdrevet – den har solid politisk opbakning. Erhvervsminister Morten Bødskov (S) udtaler:
“Jeg er glad for, at der nu kommer et stærkt tiltag inden for forsvarsindustri, som vil sikre investeringer i nye danske forsvarsindustrivirksomheder på et helt afgørende tidspunkt.”
Samtidig peger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på nødvendigheden af at samle hele værdikæden:
“Erfaringerne fra Ukraine viser, hvor meget det rykker, når opstartsvirksomheder, etableret industri og militæret samarbejder tæt,” siger han.
Klar til at rykke ud i virkeligheden
Med base i DTU Science Park og Teknologisk Institut vil Defence Tech Denmark tilbyde virksomhederne adgang til faciliteter, testmiljøer og samarbejde med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.
Rekruttering af programchef er allerede i gang, og ansøgningsrunderne til de to spor åbner i efteråret 2025.
Programmet har høje ambitioner: mindst 48 af de 72 deltagende virksomheder skal ende som kerneaktører i dansk forsvarsindustri – et ambitionsniveau, der ligger langt over normen for lignende initiativer.
Klik her for viden om de tre fonde
EIFO
EIFO står for Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Det er en statslig fond, som blev etableret i 2020 ved en sammenlægning af tre tidligere statslige finansieringsinstitutioner:
- EKF Danmarks Eksportkredit
- Vækstfonden
- Danmarks Grønne Investeringsfond
EIFO er 100 % ejet af den danske stat og hører under Erhvervsministeriet. Det vil sige, at det er en offentlig institution, der arbejder for at fremme vækst og eksport i Danmark.
Skal jeg hjælpe med noget mere konkret om EIFO – f.eks. hvilke typer virksomheder de støtter, eller hvordan man søger om finansiering hos dem?
Industriens Fond
Industriens fond er en privat og uafhængig erhvervsdrivende fond, der blev stiftet i 1898 under navnet Kreditforeningen for Industrielle Ejendomme.
I 2009 ændrede den navn til Industriens Fond og har siden fokuseret på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne gennem støtte til projekter inden for områder som bæredygtig produktion, cybersikkerhed, internationalisering og nye teknologier .
Som en erhvervsdrivende fond har Industriens Fond ingen ejere i traditionel forstand. Fonden ledes af en bestyrelse, der består af seks medlemmer. To medlemmer udpeges af Dansk Industri (DI), ét medlem af Danmarks Nationalbank, ét medlem af Erhvervsministeren, og de resterende to medlemmer udpeges af bestyrelsen selv .
Innovationsfonden
Innovationsfonden er en dansk offentlig fond, der investerer i forskning, innovation og iværksætteri med det formål at skabe værdi for Danmark og udvikle løsninger på samfundets største udfordringer.
Innovationsfonden blev etableret den 1. april 2014 ved en sammenlægning af Det Strategiske Forskningsråd, Højteknologifonden og Rådet for Teknologi og Innovation. Fonden er en offentlig institution under Uddannelses- og Forskningsministeriet og er således ejet af den danske stat.