Skip to main content

For godt et år siden holdt daværende konkurrencekommissær Margrethe Vestager en tale for kommissionen, hvor hun understregede behovet for, at Europa selv kontrollerer sine data, og at techgiganter ikke skal kunne udnytte den digitale infrastruktur uden begrænsning.

“We want the data generated in Europe to be used for the benefit of Europeans – with clear rules, fair competition, and control over who can access what data and for what purpose,” sagde hun

Lige siden har mange bakket op om ideen med at frigøre sig fra de amerikanske tech-giganter.

Læs også: Kommunal afhængighed af techgigant har udviklet sig problematisk 

Stemningen var ifølge DigiTech også entydig på årets OffDig-konference i Aarhus: Vi skal fri af de amerikanske tech-giganters jerngreb. Alligevel er der ingen, der for alvor tør tage det første skridt.

“Når vi digitaliserer, skal vi ikke give afkald på vores suverænitet eller retten til at bestemme over vores egen data,” fastslog digitaliseringsminister Caroline Stage (M) fra scenen, da hun åbnede konferencen. “Og tech-giganternes forretningsmodeller udfordrer i min optik begge dele.”

En stærk udmelding. Men det blev ved ordene.

Enighed uden handling

Omkring 1.600 deltagere fra myndigheder og leverandører samledes til årets største samtale om digitalisering i det offentlige – og aldrig før har så mange været så enige: Afhængigheden af amerikanske aktører som Microsoft, AWS og Citrix er dybt problematisk. 

Men konkrete løsninger? De lader vente på sig.

“Det handler om at starte i det små og vise, at man kan,” sagde ministeren. En udmelding, der hurtigt forduftede, da hun forlod konferencen kort tid efter sin åbningstale.

Flere aktører nævnte bekymringer over de stigende licensomkostninger og den geopolitiske sårbarhed, der følger med afhængigheden. 

Alligevel er der ingen reelle alternativer i spil. En samlet SKI-aftale binder 87 kommuner og 3 forsyningsselskaber til Microsoft, og der er ingen planer om at ændre det.

Alle peger væk fra sig selv

Ejvind Jørgensen, formand for Dansk IT’s udvalg for offentlig it, brugte sin tid i paneldebatten på at fremhæve et isoleret eksempel, hvor Aarhus Kommune har rykket servere fra Microsoft til Hetzner i Tyskland. Et håbefuldt skridt, men uden plan for, hvordan det kan skaleres, fremgår det af Digitech.

“Det er ligesom at bygge Storebæltsbroen – det gør man ikke fra den ene dag til den anden. Det kræver strategisk udsyn og politisk mod,” sagde han. Men konkrete byggesten til den digitale bro blev ikke nævnt.

Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kunne man heller ikke kaste lys over konkurrencesituationen på det danske cloud-marked. Fuldmægtig Karl Wilhelm Tjensvoll blev spurgt direkte, om der er et problem med konkurrencen på cloud-markedet i Danmark, som flere it-chefer i kommuner og regioner påpeger, afviser han at svare. Det ved han ikke.

Og det er ikke noget, som styrelsen umiddelbart planlægger at undersøge. Måske hvis der kommer en klage, fortæller han Ingeniøren efter oplægget.

Ventepositionens paradoks

Et forslag kom dog fra Anders Kühnau (A), formand for Danske Regioner, der ønsker at skabe en fælles, dansk cloud-løsning på sundhedsområdet. Han tror på, at danske og europæiske aktører kan levere varen.

Men igen – intet initiativ er sat i gang. Alle venter på nogen, der tør gå først. Problemet er klart defineret. Udfordringerne er kendte. Men der er ingen, der stiller sig op og siger: “Det her gør vi – og vi starter i morgen.”

Indtil da er Danmark fortsat digitalt bundet til USA. Ikke fordi vi ikke vil fri, men fordi vi ikke tør være de første, der skærer båndene over.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind