Frem mod 2030 vil antallet af ældre over 80 år stige med godt 118.000, hvad der svarer til en stigning på 39%, så vi når op på omkring 422.000 over 80 år, ser vi samtidig på det personalebehov der følger med, så kommer vi ifølge Finansministeriet til at mangle omkring 15.000 blandt de SO-SU-uddannede inden 2035.
Det var en del af bagtæppet onsdag eftermiddag på et velbesøgt debatseminar hos Forum for Fremtidens Ældrevelfærd. Et netværk der de seneste fire år er initieret af kapitalforvalteren Northern Horizon, OK-Fonden, Falck, og PFA.
Her kunne man møde deltagere og oplægsholdere på tværs af den offentlige og private sektor, hvor man i år havde et stærkt fokus på krydsfeltet mellem borgere, medarbejdere og nye løsninger.
Eftermiddagens program og indlæg adresserede i skarpt tempo, ledet af Lars Ohnemus, der er medstifter og bestyrelsesformand for Northern Horizon fem temaer.
- Frihed, lighed og privat velfærd
- Hvordan styrkes operatørfeltet
- Mulighederne i AI
- Fremtidens medarbejdere?
- Nye boligformer i fremtiden
Frihed, lighed og privat velfærd var første tema, hvor forfatterne bag bogen af samme navn professor Jon Kvist, og Jesper Brask Fischer, velfærds- og seniorchef I PFA, levende perspektiverede og stillede spørgsmål ved om privat velfærd er en udfordring eller en del af løsningen.
Ubalance og kortsigtede perspektiver
Under temaet omkring udfordringerne med at styrke operatørfeltet ift fremtidens udfordringer lød det fra flere sider, at generelt var samarbejdet med kommunerne godt, men der er behov for, at man får gjort op med nogle af de mange myter og floskler.
Blandt udfordringerne er, at man tænker kortsigtet og den kommunale virkelighed dominerer, når der f.eks. skal fastsættes takster, så sker det på baggrund af drift i gamle ”kommunale” bygninger med bl.a. lav leje af servicearealerne, samtidig med at kommunerne er helt ”vilde med” at få et nyt plejehjem.
Det er som om, man ikke kan se, at der er en skævhed i balancen mellem gennemsnitsberegninger fastsat på basis gamle plejehjem og drift og opstart af nye.
Digitalisering, medarbejder og nye boformer
Konferencens fokus på fremtidens dilemmaer og isæt mulighederne for at ændre den måde vi i dag organisere og levere velfærd kom virkelig i spil under eftermiddagens oplæg med eksempler på nye velfærdsmiks, forskellige løsninger af finansiering og opsparing – både kollektivt og individuelt, privat, samt ikke mindst udfordringerne med, at skaffe arbejdskraft i fremtiden.
Her fik deltagerne et ”treparts” indspark fra bl.a. sektorformand i FOA, Tanja Nielsen, direktør i Komponent Pernille Salamon og branchedirektør i Dansk Erhverv Tony Bech.
Sidstnævnte pegede bl.a. på potentialet i digitalisering samtidig med, at han hæftede sig ved, at det på mange måder var demokratiserende ift den gruppe medarbejdere, der ikke bogligt stærke, fordi de nye ”tekst og tale løsninger”, understøttede medarbejderne.
Tanja Nielsen var ikke i tvivl om, at anvendelsen af kunstig intelligens, var noget der kom til at brage derud af på en måde, så det kunne frigøre tid til mere borgernær velfærd ift de få hænder vi har i vente.
Endelig var der en spændende drøftelse af nye boligformer i fremtiden og her udfordrede centerchef for sundhed og ældre i Næstved Kommune, Torben Hollmann investorerne på beliggenhed ift. investering af plejehjem i ”udkantsdanmark”.
Det kom efter, at han meget malerisk havde beskrevet, hvor meget tid logistik og transport på vejene i hjemmeplejen tog fra den direkte tid med borgerne. I hans perspektiv var det interessant med nye boligformer, for der er og bliver behov for, at de ældre borger med hjælpebehov ikke bor spredt, men mere samlet, så de velfærdskompetencer vi har i højere grad, kan anvendes sammen med borgeren.