Der ligger en symbolik i, at det ikoniske dragespir på Børsen overlevede flammerne, da Børsen brændte i sidste uge. Et signal om at den historiske bygning nok skal genopstå.
”Et lille lys i mørket,” skriver administrerende direktør Brian Mikkelsen på mediet X, for hovedparten af Dansk Erhvervs godt 400 medarbejdere stod onsdag efter branden i en deprimerende situation, hvor særligt et spørgsmål presse sig på.
Hvor skulle alle medarbejderne arbejde, indtil man havde fundet en permanent løsning under genopbygningen?
”Vi har oplevet en helt utrolig form for opbakning fra hele landet, og rigtig mange har ringet og sagt, at de har plads til os,” lyder det fra direktør Morten Langager.
Det Dansk Erhverv oplevede i dagene efter branden, er det som kaldes at række ud – en gestus, hvor flere hundrede henvendte sig for at tilbyde midlertidig kontorplads. – Alt fra fire pladser til over 200.
Selv fra Christiansborg fik man tilbud om at overtage den tidligere Minkkommissions lokaler beliggende i en bygning i gården foran Folketingets hovedindgang.
På OPS-fronten har Dansk Erhvervs team for offentligt-privat samarbejde fået husly hos Wonderful Copenhagen, ”og de er oprigtigt meget vidunderlige,” lyder det fra markedschef Morten Jung.
Hjælpsomme politikere ville genrejse Børsen
Fra alle sider er der strømmet velvillige og hjælpsomhed i retning af erhvervsorganisationen. Allerede kort tid efter at dragespiret styrtede ned i flammehavet på den brændende børsbygning, lød det fra flere af Københavns borgmestre, at man i forvaltningerne skulle arbejde sammen om at få genrejst bygningen.
Men dette ønske er naturligvis ikke muligt at gennemfører, da Børsen er ejet af Dansk Erhverv, og det er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne at yde økonomiske støtte til en privatejet ejendom.
Det fremgår af en artikel i BT, at kommunens jurister efterfølgende har klarlagt dette for de hjælpsomme politikere.
”Ifølge kommunalfuldmagten så kan en kommune ikke give direkte støtte til en privat virksomhed. Når det er sagt, så har vi set masser af konstruktioner gennem tiderne, hvor vi er gået sammen både offentlige og private og fundet løsninger, siger overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S).
Overborgmesteren peger på, at det vigtigste er, at København som kommune hjælper der, hvor det er muligt.
Det kan eksempelvis være afklaring af ift forskellige elementer af byggesagen, lyder det.