Kommentar: Det er ikke hver dag et ekspertudvalg lander en plus 130 sider tung rapport med over 100 bilag på et område, der budgetmæssigt har udgifter for omkring 60 milliarder kroner, men det skete onsdag i denne uge.
Det handler naturligvis om den længe ventede Tranæs-rapport om det specialiserede socialområde. Her udgør private (ikke-offentlige) tilbud godt 27 pct. af markedet for de 29.000 pladser på botilbudsområdet ifølge Ekspertudvalgets opgørelse (Bilag 6.)
Læs også: Ekspertudvalg hælder markedslogik ned ad brættet og adresserer profitspøgelset
Når rapporten er interessant er, det fordi KL jævnligt bringer informationer om hvordan udgifterne blot buldre ustyrligt af sted på dette område, hvor de private ifølge rapporten udgjorde 66 pct. af den samlede udgiftsvækst på botilbudsområdet i perioden 2018-2021. (side 44)
Det kan derfor undre, at Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ikke var ude og i et interview flankere hendes eget nedsatte Ekspertudvalg, men i stedet op ad dagen skrev til DR, at hun nu ser frem til at “dykke ned i anbefalingerne” og drøfte dem med parterne på handicapområdet.
Drukner i breaking news om håndbold
Den relativt ringe mediedækning handler ikke alene om, at ministeren nu først skal til at dykke ned i nogle tal. Det kunne også handle om struktur og opbygning af rapporten, hvor ganske relevante analyser og data er klemt sammen på en ujævn facon uden et indledende let forståeligt opsummeringsafsnit, der ligesom kunne guide de almindelige ikke specialiserede danske medier.
Hvis ministeren på forhånd havde drømt om, at det var bedst at denne rapport ikke ramte de landsdækkende medier hårdt, så kunne dagen ikke være valgt bedre.
Mediekommunikationen om denne væsentlige rapport bliver nemlig ikke hjulpet af, at lanceringsdatoen rammer samtidig med at stjernehåndboldspilleren Mikkel Hansen annoncerer sine pensionsplaner.
PÅ TV2 er historien i ”Breaking gult” formiddagen igennem og fra ritzau får du kun en meget lille næsten pligtagtig artikel om rapporten, der næsten kun konkluderer, at taksterne stiger og den almindelige markedslogik holder ikke i virkeligheden.
Da der endelig synes at være en smule luft i medierne, så fyrrer Forsvarsminister Troels Lund Poulsen Forsvarschefen i den såkaldte ”Fregatsag”, dermed er ekspertudvalgets rapport henvist til aktørernes meninger på diverse sociale medier, eller egne pressemeddelelser, som umiddelbart ikke rammer de almindelige ikke specialiserede medier.
Hos KL virker man til at være godt tilfreds, her kvitterer KL-formanden i en pressemeddelelse for anbefalingerne, men peger hurtigt i retning af regeringen.
”Der ligger nu et stort arbejde forude, hvor regeringen skal i arbejdstøjet for at få omsat anbefalingerne til konkret handling. Det vigtige er nu, at vi får udmøntet mest muligt,” siger Martin Damm.
Læs også: Tranæs-rapport er præget af kommunale bias, og peger i retning af monopol
Fagforbund peger på særønsker
Hos flere fagforbund er man hurtigt ude med pressemeddelelser onsdag. FOA er et af dem og her skriver man i en pressemeddelelse, at vi grundlæggende mangler at tage fat om nældens rod. Der udestår nemlig ifølge forbundet et regulært opgør med en af de helt store kilder til de stigende udgifter – nemlig, at private kan trække profit ud af driften til sig selv.
”I stedet for alene at pege på, at kommunerne bør hjemtage opgaven med at skaffe fagligt stærke botilbud til de mest sårbare mennesker, burde anbefalingerne også rumme et fuldt stop for, at private kan trække penge ud til deres investorer. Især når vi ved, at det er de private tilbud, som driver den største udgiftsvækst,” siger formand for den pædagogiske sektor Kim Henriksen.
Hos Dansk Socialrådgiverforening har man også et par ting, som man efterlyser, men som ikke ser ud til at være slået igennem på mediernes citatblokke.
Her peger næstformand Ditte Brøndum i en pressemeddelelse på at rapportens store fokus på økonomisk styrbarhed kan ende med at overskygge borgernes behov for hjælp. Hun foreslår derfor, at man investerer i forebyggende tiltag og giver socialrådgiverne bedre rammer.
”Det er umuligt i dag, hvor socialrådgiverne i mere end halvdelen af landets kommuner sidder med alt for mange sager. Vi ser socialrådgivere, som har ansvaret for op mod 80, 90 og 100 udsatte borgere. Det gør det umuligt at komme tæt på borgeren. – Og det øger risikoen for, at borgernes støttebehov vokser, mens de venter, eller at kommunerne betaler for indsatser, som med fordel kunne være justeret eller afsluttet,” lyder det.
Nichemedierne var på fra morgenstunden
Således endte en væsentlig rapport på det specialiserede område uden for de store mediers ”Breaking markeringer” på første dagen, men naturligvis var der flere nichemedier, der gjorde en brav indsats for, at give et billede af hvad der er op og ned på denne vanskeligt tilgængelige rapport.
NB-Social var et af dem, der grundigt gennemgik, hvad det var Tranæs-udvalget mente, der skulle til for at løse udfordringerne på botilbudsområdet. Her beskrev man, hvordan udvalget via de otte anbefalinger (ud af 19), mener man kan lette presset på botilbudsområdet. De fem skal sikre mere fleksibilitet, mens de resterende tre skal løse flere af markedsudfordringerne, herunder at der ifølge Torben Tranæs er for få botilbud at vælge i mellem for kommunerne.
På Altinget Social var der også en slags “Breaking News”, da rapporten udkom, her præsenterede man en god time efter pressemødet en systematisk artikel, hvor man gennemgik alle 19 anbefalinger fra ekspertudvalget.
Tidligere på dagen havde Altinget med en interessant analyse forsøgt, at skabe et hype blandt sine læsere om den kommende rapport. Her skriver man bl.a. at navnet på ekspertudvalget ikke i sig selv emmer af politisk sprængstof.
“Men regeringens “Ekspertudvalg på socialområdet” – med økonomiprofessor Torben Tranæs i spidsen – kan have letantændeligt materiale i tasken.”
Enig – Der er sprængfarligt materiale i Tranæs-Rapporten, men indtil videre er det kun specialisterne og særligt interesserede der har bemærket det i større omfang.