Skip to main content

I en afgørelse fra marts 2025 afviser Ankestyrelsen Region Nordjyllands forsøg på at nægte aktindsigt i materiale, der tidligere er blevet udleveret til Danmarks Radio.

OPS-Indsigt søgte allerede dagen efter udsendelsen “Læger på kanten”, var rullet over skærmen aktindsigt i de data, som regionen havde udleveret til Danmarks Radio og flere gange i løbet af foråret måtte OPS-Indsigt rykke og præcisere ønsket om aktindsigt, indtil man fik afslag i maj 2024.

Afslaget på aktindsigt er interessant, da Danmarks Radio dels allerede havde fået adgang til data, dels fordi udsendelsen bygger en del af sin historie op omkring den private lægekoncern `alles lægehus´, hvor man i udsendelsen gør meget ud af, at lægerne i `alles lægehus´ helt unikt er fanget af Danmarks Radio i, at fakturere regionerne for meget.

Fejlfaktureringer et i overenskomsten

Udfordringen var blot, at OPS-Indsigt, stort set sideløbende, havde fået en aktindsigt fra de fire andre regioner. Her viste det sig bl.a., at mange læger i Region Hovedstaden over en treårigperiode havde faktureret for meget (i alt 1491 gange).

Læs også: Læger skal tilbagebetale 19 millioner til region – PLO kalder det en fejl 

Og i denne sammenhæng var der ikke tale om læger fra `alle lægehus´, men helt almindelige PLO-læger. 

Aktindsigten hos Region Nordjylland ville sandsynligvis have vist, at det som en ekspert over for OPS-Indsigt kaldte “et vilkår i overenskomsten” også gjorde sig gældende i Region Nordjylland.

Det vil sige, Danmarks Radio havde ikke afdækket “Breaking News” ift. at læger ofte fakturere regionerne for meget. Det sker nemlig ofte pga en systemfejl i overenskomsten, men omstændighederne havde stillet Region Nordjylland i en slem pine, så man bagefter følte sig ansporet til at politianmelde `alles lægehus´ for svindel.

Læs også: Region Nordjylland anmelder lægeklinikker til flere myndigheder

Regionen bruger politiet som skjold

Region brugte politianmeldelsen i sin argumentation for at nægte OPS-Indsigt aktindsigt. Begrundelsen byggede ifølge regionen primært på en henstilling fra Nordjyllands Politi 

Region Nordjylland gav afslag den 17. maj 2024, med henvisning til offentlighedslovens § 33, nr. 1. I afgørelsen skrev regionen bl.a.:

“Politiet vil henstille til, at regionen i videst mulig omfang undlader at give aktindsigt i materiale vedrørende sagen.”

Begrundelsen lød endvidere, at der var en risiko for, at aktindsigt kunne skade efterforskningen mod `alles lægehus´ og tilknyttede klinikker.

Læs også: DR`s udsendelse om privat lægehus får ikke samme vinkel på den jyske vestkyst

Regionen har ikke kunnet konkretisere sin begrundelse

Men ifølge Ankestyrelsen rækker en sådan generel henstilling ikke:

“Det fremgår imidlertid ikke af sagen, at politiet har forholdt sig til de konkrete oplysninger og nødvendigheden af at undtage oplysningerne fra aktindsigt,” skriver Ankestyrelsen og tilføjer, at regionen “ikke har konkretiseret, hvordan en udlevering af oplysningerne vil medføre en nærliggende fare.”

Styrelsen skriver ikke noget sted, at det er besynderligt, at regionen ikke har fået en konkret vurdering fra politiet, sådan som det antydes over for OPS-Indsigt, men Ankestyrelsen fastslår helt tydeligt, at regionen ikke kunne bruge en forventning om, at politiet ville have bekymringer som skjold mod offentlighedens indsigt. 

Styrelsen skriver bl.a.: 

Vi vurderer herefter, at det af regionen anførte om, at politiet har henstillet til, at regionen i videst mulig omfang undlader at give aktindsigt i materiale vedrørende sagen, fordi det på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere, om udlevering af materiale vil kunne påvirke efterforskningen, ikke er en tilstrækkelig konkretisering til, at oplysningerne kan undtages i deres helhed efter offentlighedslovens § 33, nr. 1.

Efter tre uger stadigt intet fra regionen

Ankestyrelsen krævede for over tre uger siden, at regionen genoptog sagen og foretog en ny vurdering. Regionen blev dermed sendt hjem i Ludo – og må nu starte forfra på sagsbehandlingen.

I sidste uge henvendte OPS-Indsigt sig, for at høre hvor langt sagen var.

Her var svaret, at man kunne forvente et svar i denne uge, men det er altså ikke ankommet, torsdag eftermiddag.

Aktindsigten i overskrifter

  • OPS-Indsigt søgte aktindsigt i 87-statistikker og kontrolsager for 2021–2023 samt i DR’s kommunikation med regionen primo marts 2024.
  • Region Nordjylland afslog indsigt i seks lægehuse og hele DR-korrespondancen i Maj 2024.
  • Begrundelsen var risiko for at skade efterforskningen samt beskyttelse af involverede personer.
  • Ankestyrelsen har flere gange beklaget, at man ikke har haft tid til at behandle sagen
  • Ankestyrelsen konkluderer, at regionens afslag ikke er underbygget med den fornødne konkrete vurdering.

Læs også: Styrelsen for Patientsikkerhed giver `alles lægehus´ bedst mulige score ved tilsyn

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind