Børn i private dagtilbud får ifølge analyser fra Dansk Industri og Daginstitutionernes Landsorganisation DLO et lavere tilskud målt på skattekroner sammenlignet med børn i kommunale dagtilbud.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har været kaldt i samråd i Børne- og Undervisningsudvalget af Liberal Alliances børneordfører Helene Artmann Andresen (LA).
Her skulle han bl.a. at svare på spørgsmål om, hvorvidt det er holdbart, at flere private dagtilbud oplever økonomisk pres på grund af ulige tilskud til børnenes pasning sammenlignet med de kommunale dagtilbud.
Men her var der ikke meget trøst at hente for de private daginstitutioner. Børne- og undervisningsministeren stod fast: Der er ikke tale om forskelsbehandling – blot forskellige driftsformer med forskellige vilkår.
Læs også: Minister fastholder forskel i tilskud: Private dagtilbud må acceptere lavere støtte
Diskussionen om de lavere tilskud er dog et problem for mange private dagtilbud, som OPS-Indsigt tidligere har skrevet om. Blandt andet har den private dagtilbudsleder Laila Baltersen fra Faaborg-Midtfyn, for under et år siden fortalt om, hvordan kommunen sparer op mod 23.000 kr. pr. barn om året, hver gang forældrene vælger en privat vuggestue.
“Derfor bliver vi nødt til at give ministeren og politikerne i øvrigt mere syn for sagen,” siger Claus Thykjær, der er direktør for dagtilbuds-organisationen FOBU.
Tilbudsportal eller tørresnor
Hos FOBU sætter man nu går i gang i en landsdækkende kampagne, hvor alle dagtilbud i Danmark får mulighed for at få deres sag frem i lyset. Det sker ved at de enkelte private dagtilbud med bistand fra FOBU kan får konkretiseret, sort på hvidt, hvor i landet kommunerne vælger at betale mindre til børn i private dagtilbud på trods af forældrenes lovbestemte rettighed til et ligeligt tilskud til deres børns pasning.
“Vi har allerede de fleste data på, hvordan de 98 kommuner beregner taksterne, så dem har vi tænkt os at lægge ind i et kort, og samtidig poster vi også de enkelte private dagtilbuds udfordringer, så man kan sammenholde de to ting,” fortæller Claus Thykjær.
I praksis kommer det til at fungere som mellemting mellem en tilbudsportal for private dagtilbud og en tørresnor, hvor politikerne kan se hvordan det står til ude i de enkelte kommuner.
På spørgsmålet om, hvorfor det lige er FOBU, der skal løfte den opgave, svarer Claus Thykjær, at det er helt naturligt, fordi FOBU udover at være en administrationsvirksomhed også er en interesseorganisation, der skal varetage vilkårene på området.
DLO har søsat fase to
FOBU er ikke den eneste interesseorganisation, der ser dette tema som væsentligt. DLO har nemlig også lanceret deres kampagne. På deres hjemmeside skriver de bl.a.:
Det haster med en lovændring. “DLO har derfor søsat en stor politisk kampagne, som skal komme alle private dagtilbud i Danmark til gode. Målet er at få ændret tilskudsmodellen, så I får samme offentlige tilskud pr. barn som i de kommunale institutioner,” skriver de henvendt til de private dagtilbud.
Men hvad går DLO`s kampagne egentlig ud på?
“Du skal se det her som en fase to i forhold til den kampagne vi havde sidste år, hvor vi bl.a. præsenterede en undersøgelse,hvor der i 20 kommuner er en forskel på over 1000 kr pr barn i det kommunale tilskud,” siger sekretariatschef Tanja Krabbe.
Læs også: Et hul i dagtilbudsloven skævvrider grundøkonomien for private vuggestuer
Forældrene skulle altså have over 1000 kr op af lommen for at vælge et privat tilbud, når de private skal levere samme niveau af personale lønninger som er målestokken for minimumsnormeringer.
“Det er ikke realistisk i mange landdistriktskommuner, hvor de private dagtilbud er helt nødvendige for at småbørnsfamilier kan bosætte sig der,” forklarer Tanja Krabbe.
Større analyse på vej
Hun oplever sådan set, at den første kampagne slog hul i muren til politikerne, fordi man på et enkelt område, nemlig i forhold til vuggestuer kunne illustrere, hvor store forskellene kan være rundt i landet.
“Det vi har gjort denne gang, er, at vi har samlet ind blandt vores medlemmer til, at foretage en større analyse, som både overordnet set men også i detaljer kan vise hvor store de her forskelle er både på landsplan og ift. enkelte case-kommuner,” siger Tanja Krabbe.
Hun lægger ikke skjul på, at det her er kompliceret stof, men for hende at se er det nu, det gælder for de private dagtilbud, hvor man inden det næste år forventer et folketingsvalg,
Det giver et vindue eller en chance for at ændre de her regler, så man lidt teknisk bl.a. kan beslutte sig for at tage udgifterne til dagpleje ud af ligningen, når der fremover skal beregnes takster på dagtilbudsområdet.
Værdsætter initiativerne
Denice Valentin, der er stifter af dagtilbuddet “Aurora” og bestyrelsesforkvinde for Selvejende og private institutioners forening ( SPIFO) er glad for at nogen tager initiativ.
“Vi glæder os over at både FOBU og DLO har taget initiativ til at kæmpe for retfærdige og lige tilskud til børn i private og selvejende institutioner. Jo flere der går ind i kampen, jo bedre,” siger hun til OPS-Indsigt og fortsætter:
“I SPIFO værdsætter vi, at vi er mange foreninger og organisationer, der undersøger og italesætter de uretfærdige forhold, der præger børneområdet. Alle børn er lige og har ret til samme tilskud og støtte,” slutter hun.