Chromebooksagen har skabt stor usikkerhed ikke kun på folkeskoleområdet, men på velfærdsområderne generelt, for tænk nu, hvis det også kunne betyde, at man fx ikke måtte bruge, en tablet ude i hjemmeplejen.
”Hvis man ikke kan bruge dem, så ryger vi jo bogstaveligt talt tilbage til stentavlerne,” lød i februar fra KL`s formand Martin Damm.
Men nu ser det ud, at der er fundet en løsning i alt fald på skoleområdet. KL har nemlig indgået en aftale med Google, der gør, at danske folkeskoleelever efter sommerferien alligevel kan bruge Google Chromebooks i undervisningen. Det fremgår af en pressemeddelelse.
Ifølge KL har Google forpligtet sig til ikke at behandle data til de formål, som Datatilsynet vurderer, at der ikke er hjemmel til i dansk lovgivning.
Undgår sort skærm
Med aftalen mellem de to parter burde Datatilsynets påbud fra januar blive ophævet. Her fik 53 kommuner påbud mod at anvende Googles Chromebooks og skoleværktøjer, da computerens behandling af data ikke var i overensstemmelse med dansk lovgivning.
Dengang gav Datatilsynet de 53 kommuner frem til 1. august til, at få tingene bragt orden i sagerne.
Det mente Martin Damm dengang ifølge ritzau ikke var den rigtige løsning og nærmest urealistisk.
”At tro, at vi kan få Google til at lave ting på danske særvilkår, det kan vi godt glemme. Det er vi for lille en fisk til, sagde han.
Men nu er aftalen indgået og det glæder Peter Rahbæk Juel, der er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
”Mange kommuner har risikeret at stå med sort skærm efter sommerferien, hvis ikke vi fandt en løsning på problemet. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi efter en proces med Google nu har fundet en løsning,” siger han.
Mangler løsninger på de bredere problemstillinger
Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri kalder digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen aftalen mellem Google og KL en god nyhed.
”Forhåbentlig kan vi dermed sætte et tiltrængt punktum i den meget omtalte “chromebook-sag”, siger han i en pressemeddelelse.
Det er her værd at bemærke, at Datatilsynet endnu ikke har godkendt aftalen, fortæller kilder til OPS-Indsigt. Dermed kan det være sidste punktum endnu ikke er sat.
Andreas Holbak Espersen peger desuden på, at det er vigtigt, at selvom der er fundet en løsning i den konkrete sag er den generelle problematik langt fra forsvundet.
”Derfor er vi glade for at Regeringen har igangsat et arbejde med at finde løsninger på de bredere problemstillinger, som er blevet tydelige med Chromebook-sagen,” Andreas Holbak Espersen.
I forbindelse med Chromebook-sagen anviser Datatilsynet tre mulige måder, som behandlingerne af personoplysninger kan bringes i overensstemmelse med lovgivningen på: Tekniske løsninger, kontraktuelle løsninger eller lovgivningsløsninger.
Det er de tre løsninger regeringen vil afklare yderligere i forhold til, handler om hvordan de kan udmønte sig på andre områder end skoleområdet, fremgår det af en pressemeddelelse på Digitaliserings- og Ligestillingsministeriets hjemmeside.