Skip to main content

De spærrede trafikken på Jyllands hovedpulsåre i 16 timer for at fjerne en forhindring på 900 tons beton, som stod i vejen for udvidelsen af central dansk infrastruktur – Motorvejen E 45 mellem Vejle og Hedensted.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som er en unik beskrivelse af, hvordan infrastruktur kan vedligeholdes og fornyes via et offentligt-privat samarbejde mellem en lang række aktører.

Igennem det seneste år har entreprenørvirksomheden Arkil A/S som hovedentreprenør arbejdet på at opføre en ny og længere bro, som skal erstatte den, der i 50 år har bragt Bredalvej ved Hedensted over motorvej E45. – Men efter indvielsen af den nye bro stod den gamle bro stadig og spærrede for selve udvidelsen af motorvejen nedenunder.

Minutiøst planlagt

Lørdag den 22. juni klokken 17.00 blev politi, hjemmeværn, vejdirektoratet og virksomhederne  Arkil A/S, Kingo Karlsen A/S og Saferoad sendt i aktion, for både at lukke motorvejen, men samtidig også sikre og eksekverer nedrivningen af den gamle bro.

Arbejdet med nedrivningen var planlagt minutiøst, og lige inden klokken slog 09.00 søndag formiddag, kunne motorvejen igen byde trafikanterne velkommen.

”Det var da fedt! Det gik rigtig godt, alle ydede en fantastisk indsats, og sammen fik vi broen ned, så vi kunne åbne motorvejen igen et par minutter før tid.”

Sådan luder svaret i et presseopslag, da den 29-årige entrepriseleder Mille Skov Vistisen bliver spurgt, hvordan det var at stå for nedrivningen af den næsten 900 ton tunge bro.

”Vi havde virkelig travlt, og tiden blev udnyttet fuldt ud. Først blev motorvejen sikret mod skader ved at udlægge store jernplader under broen, hvorefter seks store nedbrydningsmaskiner kørte i stilling. I løbet af de første tre timer havde de klippet størstedelen af brodækket ned. 600 kubikmeter beton blev knust og kørt væk, inden motorvejen blev genåbnet lige før afleveringstidspunktet,” siger projektchef i Vejdirektoratet John Kjærsgaard.

Slog to fluer med et smæk

Vejdirektoratet havde under de 16 timers lukning stort fokus på, at få trafikken til at glide på omkørselsruten under spærringen af motorvejen og havde derfor havde man allieret sig med Hjemmeværnet.

De hjalp med at dirigere trafikken og sørgede for, at der ikke var nogle trafikanter, der kørte ned på motorvejen.

“Da motorvejen var afspærret på hele strækningen mellem afkørsel <58> Hedensted og <59> Hornstrup, udnyttede vi desuden muligheden for at få foretaget omfattende asfaltreparationer på strækningen. Arbejdet foregik uden, at det påvirkede bronedrivningen, som selvfølgeligt var det primære fokus,” siger John Kjærsgaard.

Større end Tour de France

For Mille er det en af de mest betydningsfulde opgaver, siden hun blev færdiguddannet ingeniør i 2019. Et af de hidtidige højdepunkter for hende var, da hun som entrepriseleder hos Saferoad stod for at tegne og koordinere trafikafviklingen i Vejle og Aabenraa, da tredje etape af Tour de France kørte igennem byerne i 2022.

”Det var også et stort koordineringsarbejde, ligesom det her er det. Men her har der så også været noget mere ingeniørfaglighed i opgaven med analyser, tegninger og ikke mindst statik, så det har været rigtig spændende,” siger hun.

Selve nedbrydningen håndterede Kingo som underentreprenør, og afspærringen var Saferoad hyret ind til at stå for. I løbet af aftenen og natten blev størstedelen af det nedbrudte materiale kørt væk med lastbiler, imens Arkils mandskab og maskiner håndterede det, der var for stort til at komme direkte på en lastbil.

Und dig selv 2 min, hvor du ser en bro forsvinde.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind