For to år siden var der ikke mange i Danmark, der talte om friplejehjem, men nu taler alle om friplejehjem, lød det fra borgmester Pernille Beckmann, da hun onsdag officielt åbnede friplejehjemmet Fribo Greve, der er det første af sin slags inden for kommunens grænser.
”Jeg vælger at sige, at vi er gået forrest med en udvikling, jeg tror, det tager fart over de næste år,” sagde Pernille Beckmann.
Tilbage i oktober 2020 beskrev vi her på OPS-Indsigt, hvordan der næste var et gråt område uden friplejehjem, der strakte sig fra midten af Sjælland og fortsatte i et næsten ubrudt bælte fra Greve Kommune i øst hen over Fyn til Varde Kommune i vest.
Det billede er nu så småt ved at ændre sig, i både Slagelse og Sorø Kommuner skyder der lige nu tre friplejehjem op og flere kommuner har planer.
Fra et hul i jorden til øget valgfrihed
Åbningen af Fribo Greve skete samme dag som Dansk Folkeparti lancerede en vision om, at der via investering fra pensionsselskaberne skal bygges 5000 nye friplejeboliger inden for de næste fire år, så man kan sætte den udvikling Pernille Beckmann nævnte op i gear og tale mindre og handle mere.
”Vi startede med et hul i jorden, jeg var selv nede og tage det første spadestik. Nu står vi med et virkelig flot plejehjem. Jeg lyver, hvis jeg ikke siger, at det bliver Greves flotteste plejehjem,” lød det fra en begejstret borgmester i Greve Kommune.
Hun understregede samtidig, hvor glad og spændt på samarbejdet hun og byrådet var ikke mindst, fordi det medvirker til at øge borgernes valgfrihed.
I Greve Kommune har man foruden friplejehjemmet fire andre plejehjem, hvoraf det ene er udliciteret til den private plejevirksomhed Forenede Care.Læs også: Dansk Folkeparti vil have pensionsselskaber til at bygge 5000 friplejeboliger
Vilde blomstrer i stedet for græsplæne
Ved åbningen viste friplejehjemmet sig fra sin flotteste side med hjælp fra vejrguderne, som sikrede solskin i den meget naturlige have, der helt bevidst ikke er udlagt til græsplæne. For som administrerende direktør for Altiden, Jan Wilken pointerede, så betyder bæredygtighed meget i Altiden f.eks. i forhold til CO2 aftryk, og Fribo Greve er bygget med det for øje.
”Der er solceller på taget, og træet, væggene er beklædt med, er certificeret, og der er ladestandere ude på parkeringspladserne” forklarede han.
”Og den have, vi står i, har vi valgt at anlægge, så den understøtter biodiversiteten. Det kan godt være, at nogen vil sige, det er rent ukrudt. Det er det ikke, det er vilde blomstrer i stedet for den sædvanlige græsplæne. Ligesom vi også har en lille sø og eget drivhus.”
Fribo Greve er Altidens andet friplejehjem med plads til 75 beboere. De første beboere flyttede ind tilbage i juni måned. Hen over sommeren er flere kommet til, så man nu er oppe på 15. Og som Jan Wilken sagde i sin velkomsttale:
”Vores mål er en hverdag med tryghed, nærvær, omsorg og faglighed af højeste kvalitet, samtidigt med at vi skaber grundlaget for en indholdsrig dag for hver enkelt beboer her – med mulighed for mange gode oplevelser.”
Kort om Fribo Greve
Fribo Greve drives af Altiden og indskriver sig med sine 75 boliger i en kontekst som karrébebyggelse med en delvist åben struktur i stueetagen og et frodigt gårdrum med træer og vækster fra den nærliggende kystflora.
Friplejehjemmet ligger i grænselandet mellem by og vand og samtidig tæt på Greve S-tog station og motorvej. Herved giver det besøgende let adgang til centeret. Bygningerne er tegnet af RUBOW arkitekter, samt finansieret og udviklet af kapitalfonden NREP, der i foråret solgte deres seks plejehjem til kapitalforvalteren Northern Horizon.
Friplejehjemmet ledes af Susanne Nørskov, der blev rekrutteret til Altiden i marts måned. Hun har været leder på ældreområdet i kommunalt regi i mere end 30 år, de sidste 9 af dem som plejecenterleder.
På Fribo Greve arbejder man efter Altidens omsorgsmodel, kaldet Den gode dag, som tager udgangspunkt i det nationale værdigrundlag for ældreplejen og er et redskab for i det daglige arbejde.